Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

ΛΙΓΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ



ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ
ΟΡΙΣΜΟΣ
Προέρχεται από τη λέξη ράτσα (razza)= φυλή. Αντίληψη που υποστηρίζει την ανωτερότητα μιας φυλής και αποβλέπει στη διατήρηση της “καθαρότητας” και κυριαρχίας της.

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ
Φυλετικός: προκατάληψη εναντίον Εβραίων, Τσιγγάνων, Εγχρώμων.
Εθνικός: διακρίσεις σε βάρος μεταναστών και μειονοτήτων καθώς και πολιτικών προσφύγων που προέρχονται κυρίως από την Αν. Ευρώπη και τις τριτοκοσμικές χώρες.
Κοινωνικός:στιγματισμό, περιθωριοποίηση, κοινωνικός αποκλεισμός.Κριτήρια κοινωνικού ρατσισμού αποτελούν: το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, η οικονομική κατάσταση, το επάγγελμα, η καταγωγή, οι θρησκευτικές - ιδεολογικές πεποιθήσεις, η εξωτερική εμφάνιση, οι αποκλίνουσες κοινωνικές κατηγορίες (ομοφυλόφυλοι, ιερόδουλες, χρήστες ναρκωτικών, πρώην κατάδικοι...) και η φυσική κατάσταση (άτομα με ειδικές ανάγκες, φορείς ανίατων ασθενειών).

ΑΙΤΙΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ
-Έλλειψη ανθρωπιστικής παιδείας και πνευματική ένδεια (φτώχεια)
- Κρίση αξιών, ανταγωνισμός, καχυποψία, μίσος.
- Οικονομικά και πολιτικά  συμφέροντα (πχ. ρατσισμός κατά των μαύρων = πρόσχημα εκμετάλλευσης τους από τους λευκούς→ αποικιοκρατία, σκλαβιά)
- Φανατισμός (θρησκευτικός, εθνικός)

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
1) Παιδεία που καλλιεργεί την κριτική στάση απέναντι σε ρατσιστικές εκδηλώσεις και ενθαρρύνει το σεβασμό και την ανοχή στην ετερότητα . Βασικοί φορείς της παιδείας αυτής είναι η εκπαίδευση, τα Μ.Μ.Ε., οι πνευματικοί άνθρωποι, οι πολιτιστικοί φορείς κ.α.
2) Καταδίκη και στηλίτευση των κρουσμάτων του ρατσισμού που εκφράζεται έμπρακτα με εκσυγχρονισμό των νομοθεσιών που εμμένουν σε ρατσιστικές αντιλήψεις.
3)΄Εμπρακτη ευαισθητοποίηση σχετικά με την κατοχύρωση και περιφρούρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δυνατότητα ισότιμης συμμετοχής των ευπαθών κατηγοριών στο κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό αγαθό, δικαίωμα στην εργασία, ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνική πρόνοια, εκπαίδευση, μόρφωση, διατήρηση πολιτιστικής ιδιαιτερότητας σε αρμονική συνύπαρξη με την κυρίαρχη κουλτούρα.
4)Ατομική ευθύνη:Το άτομο οφείλει να απορρίπτει το ρατσισμό όχι μόνο θεωρητικά αλλά και έμπρακτα μέσα από τη στάση και συμπεριφορά του απέναντι στις ομάδες εκείνες που είναι ευάλωτες στις οποιεσδήποτε ρατσιστικές αντιλήψεις.
                                             

                                                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου