Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

ΕΝΟΤΗΤΑ 33


ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ


 ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΤΣΑΡΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ
1)Στη Ρωσία του 19ου το 85% του πληθυσμού αποτελούνταν από αγρότες, οι οποίοι ζούσαν σε άθλιες συνθήκες. Κάτι ανάλογο συνέβαινε και με τους εργάτες των εκβιομηχανισμένων περιοχών. Έτσι συχνά ξεσπούσαν εξεγέρσεις.
2) Οι πολεμικές εμπλοκές της χώρας (1905 ήττα στο ρωσοϊαπωνικό πόλεμο και 1914 συμμετοχή στον Α΄Παγκόσμιο) επιδείνωσαν την οικονομική κατάσταση.
3) Μετά από επανάσταση το 1905 ο τσάρος Νικόλαος θέσπισε αναγκαστικά συνταγματική μοναρχία.

ΑΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ (ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1917)
-Νέα επανάσταση του 1917 ανατρέπει τον τσάρο και φέρνει στην εξουσία προσωρινή κυβέρνηση μετριοπαθών φιλελεύθερων αστών (Κερένσκι).
- Παράλληλα όμως, αποκτούν δύναμη και τα σοβιέτ (συμβούλια εργατών και στρατιωτικών).
- Η προσωρινή κυβέρνηση δεν ικανοποίησε τα λαϊκά αιτήματα (αναδασμό γης, απόσυρση Ρωσίας από Α’ Παγκ), ενισχύοντας τη δυσαρέσκεια.

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1917
Οι μπολσεβίκοι, με επικεφαλής το Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ (ΛΕΝΙΝ) υποστηρίζουν: α) την κατάλυση της προσωρινής κυβέρνησης β) την ανάληψη εξουσίας από τα σοβιέτ γ) το μοίρασμα της γης στους αγρότες δ) την αποχώρηση από τον πόλεμο. Σιγά σιγά οι μπολσεβίκοι κυριαρχούν στα σοβιέτ και επικρατούν με νέα επανάσταση στην Πετρούπολη (Οκτωβριανή επανάσταση).
Η νέα επαναστατική κυβέρνηση του Λένιν:
- έθεσε υπό τον έλεγχο της όλες τις μεγάλες οικονομικές μονάδες (μεγάλα αγροκτήματα, εργοστάσια, τράπεζες κλπ.)
- Αναθέτει τη διοίκηση των εργοστασίων και των μεγάλων αγροκτημάτων στα σοβιέτ των εργατών και αγροτών, αντίστοιχα.
- Αποσύρει τη Ρωσία από τον πόλεμο, προκειμένου να αφοσιωθούν στην εσωτερική ανασυγκρότηση (Μπρεστ-Λιτόφσκ, 1918), παραχωρώντας εδάφη της στη Γερμανία.

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΞΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
-Η Αντάντ (και η Ελλάδα) οργανώνουν εκστρατεία στην Ουκρανία για να ανατρέψουν το καθεστώς του Λένιν υπέρ των τσαρικών οπαδών.. Το 1921 επικρατούν οι μπολσεβίκοι.
-Λίγο αργότερα η Ρωσία μετατρέπεται σε ομοσπονδιακό κράτος με την ονομασία Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) ή Σοβιετική Ένωση.

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
- Ενίσχυσε την κινητικότητα των λαϊκών τάξεων
- αύξησε τους οπαδούς του κομμουνισμού (ίδρυση Γ’ Διεθνούς ή Κομμουνιστικής Διεθνούς ή Κομιντέρν), όπου εντάχθηκαν όλα τα κομμουνιστικά κόμματα.
- Οδήγησε σε αντίστοιχες επαναστάσεις στη Γρερμανία (σπαρτακιστές) και στην Ουγγαρία, χωρίς όμως επιτυχία.
- Όπως σε πολλές χώρες της Ευρώπης, έτσι και στην Ελλάδα, ιδρύθηκαν κομμουνιστικά κόμματα. Στην Ελλάδα αρχικά ονομάζονταν Σοσιαλιστικό Εργατικό κόμμα Ελλάδος (ΣΕΚΕ ) και μετά Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου