Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

ΕΝΟΤΗΤΑ 37


ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ



ΛΟΓΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Η ταπείνωση που υπέστη η Οθωμανική αυτοκρατορία μετά τον Α΄Παγκόσμιο πόλεμο με την απώλεια εδαφών και την κατάληψη της από τις Δυνάμεις της Αντάντ.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Πρωτεργάτης υπήρξε ο αξιωματικός του σουλτανικού στρατού Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ= πατέρας των Τούρκων), ο οποίος διέθετε στρατιωτικές αλλά και πολιτικές ηγετικές ικανότητες. Οργανώνει κίνημα αντίστασης σε περιοχές μη ελεγχόμενες από την Αντάντ.

ΣΤΟΧΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
- 1919 Αμάσεια Πόντου, ο Κεμάλ οργανώνει την πρώτη σύσκεψη με συνεργάτες θέτοντας ως στόχο του κινήματος τη δημιουργία ενός νέου, τουρκικού, εθνικού κράτους (Η Τουρκία για τους Τούρκους) και όχι τη διατήρηση της πολυεθνικής οθωμανικής αυτοκρατορίας.

ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
- 1919: Δύο συνέδρια εθνικιστών στο Ερζερούμ και Σεβάστεια όπου επικυρώθηκαν οι όροι της Αμάσειας και διατυπώθηκαν οι βάσεις μιας εθνικής διακήρυξης.
- 1919: Ο Κεμάλ ορίζει ως έδρα την Άγκυρα
-1920: Παρά το γεγονός ότι ο σουλτάνος και η Αντάντ καταδικάζουν το κίνημα ως ανταρσία και θεωρούν τον Κεμάλ στασιαστή (εμφύλιος ανάμεσα σε σουλτανικούς ισλαμιστές-κεμαλικούς) οι κεμαλικοί πλειοψηφούν σε γενικές εκλογές για την Οθωμανική Βουλή στην Κωνσταντινούπολη και επιβάλλουν την εθνική διακήρυξη (μετονομάζεται σε Εθνικό Συμβόλαιο).
-1920: Οι Άγγλοι διαλύουν τη Βουλή
- O Κεμάλ συγκαλεί την Α΄ Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας στην Άγκυρα και ψηφίζεται σύνταγμα, το οποίο ορίζει:
Α) Η χώρα θα ονομάζεται Τουρκία
Β) καταργείται το θρησκευτικό κράτος και θεσπίζεται το κοσμικό.
Γ)  Η νομοθετική εξουσία ασκείται από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση
Δ) Αρχηγός του κράτους και πρωθυπουργός ορίζεται ο Κεμά.

ΔΙΑΛΥΣΗ ΠΟΝΤΟΑΡΜΕΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Ο κεμαλικός στρατός το 1920 διαλύει το ποντοαρμενικό κράτος και στρέφεται προς τη Μικρά Ασία. Η σύγκρουση Ελλήνων και Τούρκων γίνεται πια εθνική.




ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ
Να εκπονήσετε άσκηση άστρου θέτοντας στο κέντρο το όρο Εθνικό Κίνημα Τούρκων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου