Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

ΕΝΟΤΗΤΑ 43


ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ-ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ 4ΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1936




Β ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (Η α΄δημοκρατία: 1828-1832)
Μετά τις εκλογές του 1923 ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου(πρωθυπουργός) προτείνει την ανακήρυξη της αβασίλευτης δημοκρατίας η οποία επικυρώθηκε με δημοψήφισμα στις 13 Απριλίου 1924.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1924-1928
1) Τον πρώτο καιρό επικρατεί κυβερνητική αστάθεια, ενώ κάποιοι στρατιωτικοί προωθούν δικτατορικές λύσεις (άνοδος φασισμού). Παράλληλα ιδρύονται η ΓΣΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών) και το ΣΕΚΕ (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος) που μετονομάστηκε Κ.Κ.Ε (Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος).
2) Το 1925 ο φιλόδοξος αξιωματικός Θεοδ. Πάγκαλος επιβάλλει δικτατορία αλλά ανατρέπεται γρήγορα από τον Γεώργιο Κονδύλη.
3) Μετά από αγανάκτηση όλων των πολιτών σχηματίζεται οικουμενική κυβέρνηση (όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ) και ψηφίζεται το σύνταγμα του 1927.

ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ 1928-1932 (η τελευταία του)
- Εισάγεται η δημοτική γλώσσα στην εκπαίδευση
- Κατασκευάζονται νέα σχολεία (ενίσχυση υποχρεωτικής πρωτοβάθμιας και τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης)
- Υπογράφεται ελληνοτουρκικό σύμφωνο φιλίας (1930)με τον Ινονού-Κεμάλ
- Ψηφίζεται το ιδιώνυμο αδίκημα (1929): νομιμοποιεί τις διώξεις κατά των κομμουνιστών, καταργεί εργατικές ενώσεις, απαγορεύει απεργίες, διαδηλώσεις.
- Κηρύττει την Ελλάδα σε πτώχευση (1932) και προκηρύττει εκλογές.

ΛΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ (1933)
Η Παναγής Τσαλδάρης κερδίζει στις εκλογές ενώ παράλληλα καταστέλλεται πραξικόπημα βενιζελικών (Πλαστήρας). Η πολιτική κρίση κορυφώνεται με δολοφονική απόπειρα κατά του Βενιζέλου (Λεωφ. Κηφισίας)

ΚΙΝΗΜΑ 1935 ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΟΡΘΩΣΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ
- Καταστέλλεται δεύτερο πραξικόπημα βενιζελικών.
- Ο Κονδύλης ανατρέπει με πραξικόπημα των Τσαλδάρη.
- Επιβάλλει δικτατορία και επαναφέρει τη βασιλεία (Γεώργιος Β΄)

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΛΙΝΟΡΘΩΣΗ
- Ο βασιλιάς παραμερίζει τον Κονδύλη και αμνηστεύει τους πολιτικούς που κατηγορήθηκαν για το κίνημα του 1935.
- Στις εκλογές του 1936 τα βασιλικά και αντιβασιλικά κόμματα ισοψηφούν.
- Με πρόσχημα τον αποκλεισμό του ΚΚΕ από τα πολιτικά δρώμενα διορίζει πρωθυπουργό τον ανώτατο αξιωματικό Ι. Μεταξά (γνωστός για τις αντιδημοκρατικές του πεποιθήσεις. Ξεσπούν διαμαρτυρίες και αιματηρές διαδηλώσεις (πχ. Θες/νίκη).
- Επικαλούμενοι κομμουνιστικό κίνδυνο επιβάλλουν μαζί δικτατορία.



ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ 4ΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1936
- Η δικτατορία του Μεταξά (1936-1940) έχει πρότυπα το φασισμό και ναζισμό (αν και ο ίδιος δεν κατάφερε ποτέ να φτιάξει μαζικό φασιστικό κόμμα)
- Υιοθετεί ,παρόλα αυτά, τον ίδιο χαιρετισμό, παραπλήσια ενδυμασία (φαλαγγίτες, μπλε πουκάμισα), ίδια τακτική σε διώξεις αντιπάλων, κατάργηση κομμάτων, κάψιμο βιβλίων, απαγόρευση εκδηλώσεων τέχνης (πχ. ρεμπέτικο, θέατρα κλπ).
- Ιδρύει τη ΕΟΝ (Εθνική Οργάνωση Νεολαίας) και υιοθετεί τη μαθητική παρέλαση.
- Με συστηματική προπαγάνδα επιδιώκει να προσεταιριστεί τους αγρότες και εργάτες (πχ. ιδρύει το ΙΚΑ) χωρίς όμως να έχει κοινωνική απήχηση. 
- Στην εξωτερική πολιτική-παρά τις πεποιθήσεις του- και επηρεασμένος από το βασιλιά επιδιώκει τη συνεργασία με την Αγγλία, καθώς τη θεωρεί πιθανή νικήτρια σε κάποιον επικείμενο πόλεμο.





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου